Talgud Palmse mõisas 16.08-17.08.2024

Talgud Palmse mõisas 16.08-17.08.2024

Selle suve talgud viisid meid maalilisse SA Virumaa Muuseumide Palmse mõisakompleksi, mis võlus meid oma kaunite pargi vaadete, kõrvalhoonete, õunaaia ja kõrtsi kokkade salajase kurgiretseptiga. Talgutöid tehti nii mõisa peahoones, kui ka Linnaserehis.

Talgutest võttis osa SA Virumaa Muuseumide peavarahoidja Pilvi Põldma, koguhoidja-säilitaja Signe Lintrop ja 17 konservaatorit (Eve Einmann SVM, Urve Kolde RARA, Vilja Ventsel RARA, Nele Jõhvik RARA, Tiia Nurmsalu TÜ raamatukogu, Dorel Sabre TÜ raamatukogu, Elvira Soots Tallinna Linnaarhiiv, Sille Feldberg Tallinna Linnaarhiiv, Tiina Sakermaa EVM, Kaisa Milsaar EVM, Liili Aasmaa EVM, Tea Sumanov EVM, Heiti Kulmar TLM, Heili Jürisoo-Lippin TLM, Egle Pihlo ERM, Silli Peedosk ERM ja Peeter Peedosk) + 1 laps.

Saabusime Palmse mõisa Linnaserehi hoonesse ennelõunasel ajal, kus võtsid meid kohvi ja pirukate vaagnaga vastu SVM kogude töötajad Pilvi Põldma, Eve Einmann ja Signe Lintrop. Peale talgute lipuheiskamist ja lühikest avakõne ootasid meid töölaudadel ees juba varasemalt välja valitud arhiivi dokumendid, museaalid, teisel korrusel pehmemööbel ja Palmse mõisas püsinäituse esemed. Jagasime end kiiresti töörühmadeks ning tolmuimejate paraad võis alata.

Palmse mõisa püsinäituse korrastamisel oli esmatähtsaks pehmemööbli kuivpuhastamine ja Palmse mõisa meeskonna nõustamine esemete korrastamisel ning koitõrjega toimetulemisel. Juhatuse esimees Heiti Kulmar sai käe külge panna ja kuivpuhastada saalis eksponeeritud Amandus Adamsoni biskviitportselanist skulptuuri “Merekohina kuulaja” (RM_ 6572 K 488:2)  ja Etienne Falconeti marmorist koopia-skulptuuri “Supleja” (RM_ 686 K 367).

Linnaserehis sai samal ajal talgutöödele hoog nii jõudsalt sisse, et enne lõunapausi tuli Eve Einmannil Rakverre sõita ja paberi konservaatoritele arhiivist tööd juurde tuua. Paberi konservaatorid olid jõudnud paari tunniga korrastada 40 arhiivikogu museaali, millest enamus olid Kunda tsemendivabriku, Rakvere teatri ja tänavate sillutamise plaanid. Osa konservaatoreid sättis end pausi ajal Heili Jürisoo-Lippini korrastamisel oleva krjutuslaua taha, et aidata Heilil lauaplaati vanast kalevist puhtaks kraapida.

Pintslite ja kustukummide tõhus vuhin algas uuesti peale lõunat, kui Eve naases Rakverest auto täie köidete ja arhivaalidega. Tööd jätkus mõlemaks talgupäevaks, nii suure konservaatorite meeskonnaga oli võimalik ära teha nii mõndagi!

Lisaks Palmse mõisa peahoone eksponaatidele ja suurele hulgale arhiivi dokumentidele sai konserveeritud ja korrastatud: 4 fotot ( RMF 64 Kunda I tsemendivabrik, RMF 567:1 Kunda mõis, RMTA 1660:6 Leeripilt, RMF 1776 Pasunakoori foto), 2 karpi (RM_4106 E 551:1, RM 3180 E 543:32), 1 maal (RM_4240 Aj 1386:2 Mehed õitsil), 6 väike skulptuuri (RM _ 4126 Aj 1385:8 Statuett, tüdruk kübaraga; RM _ 6343 Aj 904:72 pisiskuptuur, Alice; RM _ 6811 Aj 1142:5 Tantsija kujuke, papjeemašee; RM _ 3568 Aj 629:25 Auhind, suusataja figuur; RM _ 2483 Aj 147:2 Vaas; RM_4209 Aj 1083:1 Lydia Koidula büst). Korrastatud ja kuivpuhastatud sai ka lugematu hulk mööblit, seejuures leidis nii mõnigi mööblitükk endale “varuosade kastist” sobiva detaili külge tagasi.

Talgutööde vahepalana tegime reede õhtul grilli ja nautisime sauna mõnusid. Laupäeval peale otste kokku tõmbamist sõitsime osa kollektiiviga veel Rakverre Rehbinderi majja, et saada osa äsja avatud mööblimuuseumi hiilgusest ning SA Virumaa Muuseumide juhatuse liikme ja näituse peakuraatori Viljar Visseli tuurist. Seda näitust peab ikka oma silmaga vaatama minema, nii palju võib ära öelda, et iga ukse taga on küllaga avastamisrõõmu. Järgmiste talguteni!